СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2017: НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ


от
на г.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2017: НАЙ-ЩАСТЛИВИЯТ ДЕН В ЖИВОТА НА ОЛИ МАКИ

Материалът е изготвен
с финансовата подкрепа
на Национален фонд „Култура” 

Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“ е дебютният пълнометражен филм на режисьора Юхо Куосманен, разказващ историята на едноименния фински боксьор и неговата борба за световната титла в една от най-леките категории. Продукцията спечели наградата в паралелната конкурсна програма „Особен поглед“ на миналогодишния фестивал в Кан. Концептуално естетски решен в черно-бяло на 16 милиметрова лента, филмът изненадва със своя непретенциозен сюжет и магнетичен начин на снимане. Всеки, който очаква режисьорът да следва „печелившата“ формула на продукции от типа на „Роки“, "Разяреният бик" или на някоя от по-съвременните лустросани холивудски жанрови драми, ще остане разочарован.

Куосманен не се интересува толкова от маркетинговия потенциал на бокса, колкото от историята на Маки. Той споделя, че преди няколко години дори не би могъл да си представи възможността за реализиране на подобна продукция, защото не само, че не разбира нищо от въпросния спорт, но и периодът, в който се развива историята (първата половина на 60-те), му е бил крайно безинтересен. Всичко това, обаче се променя, когато се среща с Маки и чува старият (вече болен от Алцхаймер) боксьор да твърди, че денят на мача за титлата е бил най-щастливият в живота му. Това мотивира Куосманен да научи повече за тази съдбоносна дата и няколко години по-късно лентата е на екран.

Преди заснемането на филма, режисьорът споделя, че нарочно е избягвал да си сверява часовника с най-разпознаваемите „класики в жанра". Вместо това набляга на гледането на множество документални ленти за бокса от цял свят, нещо което, по един или друг начин, определено е повлияло на реалистичната естетика на проекта му. Наред с всичко останало, Куосманен споделя и че за „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки“ основно му помага и книгата на Джойс Каръл Оутс – „За бокса“. Всички тези важни детайли от подготовката на неговия филм – включително и трите години тренировки по бокс на Ярко Лахти (главния актьор) допринасят за създаването на кинотворба, преднамерено търсеща "семплост", максимална изчистеност и простота, на базата на което същата постига впечатляващия си емоционален ефект.

Образът на Маки – съвсем обикновен и скромен млад мъж, притиснат от очакванията на всички около него – е повече от симпатичен. Въпреки че преминава през всичко, което можем да си представим, че е ежедневие за един всеотдаен спортист, боксьорът никога не се самозабравя и не изпуска от очи най-важното – любовта. За ужас на треньора си, който е бивш европейски шампион в една от по-горните категории, Маки пристига в Хелзинки (където го очакват усилени тренировки) със своята приятелка – Райя. Той трябва да свали 3 килограма (от 60 да стане 57) и да се приготви за най-важния мач от кариерата си, но потискащата атмосфера в „големия град“ и цялото внимание, което получава от пресата, го отблъскват. Треньорът му всячески се стреми да му наложи публичния образ на бъдещ шампион и герой на Финландия. Снимат филм за него, карат го да участва в реклами, докато Маки просто иска да тренира и да прекарва свободното си време с Райя. Последната, обаче е принудена да се върне в родното си градче, за да освободи повече място в живота на боксьора за тренировки и медийни изяви. Изоставен и самотен, Маки трябва да маневрира внимателно през минираното със свръхочаквания поле на живота си, с които цялото общество постепенно го натоварва.

Ако филмът спазваше класическата холивудската рецепта за успех, финландецът вероятно щеше да премине през всяко едно препятствие, за да спечели мача и момичето. Но в лентата на Юхо Куосманен определено не става дума за житието на поредния американски свръхчовек, който завоюва сърца, докато спасява света. Маки губи безславно в началото на втория рунд.

Всички са в шок. Финландия е лишена от своя млад супергерой, както и от едно особено конвертируемо на международния пазар, рекламно за нордската страна, лице. Всичко това, обаче за главния герой няма значение. Райя е казала заветното „Да“ няколко сцени по-рано и вече са избрани годежните пръстени. Маки може да се върне към скромния си предишен живот с човека, когото обича. Историята на финския боксьор ни показва, че човешката воля не може да срути всяка стена, да премине всяко препятствие и да надвие всяка слабост. Само любовта я бива в тези работи.