Всички автори

Тодор Ковачев

Тодор Ковачев

Роден преди четвърт век в София. Автор в Webcafe.bg и музикант с подчертана любов към рока. Интересува го и хубавото, и лошото кино.

виж всичко от автора
Стефан Гончаров

Стефан Гончаров

Стефан Гончаров е роден през 1996 г. в София. Завършва 18 СОУ„Уилям Гладстон“ през 2015 г. Есента на същата година е приет за студент по скандинавистика в Софийския университет. Автор на стихосбирката "Геон". Има редица публикации в литературния печат, в издания като: "Литературен вестник", "Литернет" и др. Стиховете му са преведени на турски и английски. Освен с поезия, Стефан Гончаров се занимава активно и с кинокритика, като текстовете му за кино се публикуват на страниците на "Литературен вестник" и в рамките на сайтовете "filmsociety.bg" и "Баница". През 2015 г. фигурира като част от младежкото жури на „София филм фест“.

виж всичко от автора
Нева Мичева

Нева Мичева

Нева Мичева превежда книги от италиански и испански (Боланьо, Калвино, Будзати, Табуки, Хелман, Манганели) и пиеси от каталонски (всичко на Жорди Галсеран и други). От 2002 г. ежегодно отразява филмовия фестивал в Сан Себастиан. Завършила е италианска филология в СУ, има магистърска степен и от журналистическата школа на "Ел Мундо" (Мадрид), а киното, което най-много харесва, се движи от Фелини и Тарковски през Кубрик и Лъмет в посоката на Рой Андершон и Паоло Сорентино. Най-много пъти е гледала "Лабиринт" и "Когато Хари срещна Сали".

виж всичко от автора
Стефан Русинов

Стефан Русинов

Роден съм през 1984 г. в Сливен. За мен се чува основно, че превеждам книги и преподавам китайска литература – това са две от нещата, които обичам да правя. Татко разправя, че сме били едно от първите семейства с видео в Сливен. Имам основания да вярвам, че "Робокоп" ме е научил на по-важни неща, отколкото часовете по история в гимназията.

виж всичко от автора
Мариана Христова

Мариана Христова

Мариана Христова е киновед и обича авторското кино във всичките му форми. Интересни са й кинематографиите по европейските географски периферии – Скандинавия и Прибалтика, Иберийския полуостров, Балканите – защото й се струва, че в екстремностите се ражда повече истина, отколкото можем да намерим около умерената „златна среда“. Двугодишен престой в Холандия й отваря очите за експерименталното и любителско кино, смесените форми, found footage и огромното значение на филмовото архивиране. Някъде оттогава се опитва да види филма в по-широкия контекст на визуалните изкуства - не само като съдържание, но и като начин на представяне.

виж всичко от автора
Анастас Пунев

Анастас Пунев

Роден през 1988 г. Живее и работи в София. Почитател на Жан-Люк Годар и някои други автори. Вярва в разбирането като метод и цел.

виж всичко от автора
Савина Петкова

Савина Петкова

Савина Петкова завършва философия в СУ и кинознание в UCL, а в момента е докторант по философия на киното в King's College London. Пише кинокритика на български и на английски за FilmSociety.bg, Литературен Вестник, MUBI Notebook, Little White Lies, Senses of Cinema и др. Член е на СБФД, FEDEORA и FIPRESCI, където работи и като редактор.

виж всичко от автора
Антония Начева

Антония Начева

Антония Начева живее в Канада. Работи в сферата на публичната администрация. От 5 години всяка есен посещава международния филмов фестивал във Ванкувър (VIFF). Освен киното, другите ѝ страсти са литература, архитектура и древногръцко скулптурно изкуство.

виж всичко от автора
Василена Мирчева

Василена Мирчева

Като един Колумб тръгнал за Индия, но открил Америка, Василена Мирчева отиде да учи чешка филология заради Милан Кундера, а откри Иржи Менцел. Била е редактор в списание "Лик", работила е в кулинарната телевизия "Фиеста" и в различни издателства. Превежда книги и разкази, пише на различни теми от музика до храна. Покрай съавторството на две деца има оправдание да гледа анимационни филми и класики като "Хлапето" и "Модерни времена".

виж всичко от автора
Иво Филипов

Иво Филипов

Иво Филипов е киновед и киноман. Завършил е кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Вера Найденова. Обича киното, независимо от жанра, твореца, националната му принадлежност и авторската идея. Публикувал е свои статии в сп. „Кино“, в. „Култура“, „Една седмица в София“, go!Guide, в. „Пари“, сп. „Алтера“ и др. Интервюирал е Алън Паркър, Питър Грийнауей, Патрик Макграт, Емили Йънг, Дейвид Макензи и др. Вярва, че Великата илюзия във всичките ѝ форми успява да промени мисленето на хората по целия свят.

виж всичко от автора
Стефан Чапликов

Стефан Чапликов

Роден в Пловдив през 1988 г. Занимава се с класическа музика - пиано. В момента учи в САЩ. Вярва в киното като средство и цел.

виж всичко от автора
Лиза Боева

Лиза Боева

Доц. д-р Лиза Боева е филмов сценарист и режисьор. Лектор е по история на изкуствата. Основател (съвместно с Ицко Финци) на „Филизи 33“ – изследователски център, който работи в три направления: творчество, наука и просветна дейност.

виж всичко от автора
Стефан Иванов

Стефан Иванов

Стефан Иванов (1986, София) е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. Още на личния му сайт www.siv.sofiascape.com

виж всичко от автора
Рада Езекиева

Рада Езекиева

Родена в София. Вярва в монтажа повече, отколкото в драматургията. За нея нищо, което е попаднало в кадър, не може да бъде незначително. Особено човек.

виж всичко от автора
default

Васил Прасков

виж всичко от автора
Мира Искърова

Мира Искърова

Мира Искърова е родена в Бургас. Завършва НМА проф. „Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Автор е на музиката към пълнометражните филми: „Лейди Зи”, „Козелът”, „Буферна зона” (реж. Георги Дюлгеров), документалната поредица „Спомени за Океански риболов” и др. Като композитор на филмова и театрална музика е част от екипа и на десетки късометражни ленти, драматични и куклени спектакли.

виж всичко от автора
default

Аспарух Василев

Аспарух Василев е поет и запален любител на киното.

виж всичко от автора