НАГРАДА НА БЪЛГАРСКО КИНО ОБЩЕСТВО 2019

НАГРАДА НА БЪЛГАРСКО КИНО ОБЩЕСТВО 2019

ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА НА „БЪЛГАРСКО КИНО ОБЩЕСТВО“ 
ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В БЪЛГАРСКОТО КИНО ЗА 2019 г. 
ЗА МОНТАЖА НА ФИЛМА „БАЩАТА“

„Българско кино общество“ – filmsociety.bg, връчи своята годишна награда за ярък принос в българското кино на Петър Вълчанов за монтажа на игралния филм „БАЩАТА“.
Наградата бе присъдена от жури от кинокритици от онлайн медията в състав Анастас Пунев, Мариана Христова, Нева Мичева, Стефан Гончаров и Тодор Ковачев. Мотивацията на журито гласи: „В този минималистичен филм, в който основен движещ конфликт е разминаването между понятията, нуждите и пулсовете на две поколения и две среди, монтажът е използван вещо като инструмент за подреждане и задаване на ритъм. Благодарение на динамиката и последователността, постигнати чрез монтажа от Петър Вълчанов, от житейските дисонанси, въплътени в двамата главни герои, успешно се извлича „мелодията“ на техните взаимоотношения, а цялата история се превръща в много повече от сбор на отделните си елементи“.

Целта на отличието е да се изтъкне конкретно постижение в работата на даден творец от филмовия екип, което допринася за общия художествен облик на произведението. Мисията е да се насърчи творческият потенциал на всички, обвързани в общия кинопроцес, и да се осветлят творчески постижения, оставащи понякога скрити за обикновения зрител. През 2020 г. наградата се връчва за първи път и представлява авторски плакет, изработен от керамично студио „Пилето“. 

Номинациите обхващат всяка една конкретна творческа дейност по създаването на кинопроизведение извън режисурата и продуцентството. Номинирани за високите си творчески постижения през 2019-а бяха:

Веселин Христов за операторското майсторство в игралния филм „В КРЪГ“

Христо Симеонов за кастинга на късометражния филм „НИНА“

Христо Намлиев за музиката на документалния филм „ФОРМУЛАТА НА ТЕО“

Иван Бърнев и Иван Савов за актьорското изпълнение в игралния филм „БАЩАТА“

Ирини Жамбонас за актьорското изпълнение в игралния филм „В КРЪГ“

Петър Вълчанов за монтажа на игралния филм „БАЩАТА“