ПОДХОДЯЩО ЗА ДЕЦА: ЕДИНСТВЕНИЯТ И НЕПОВТОРИМ АЙВЪН


от
на г.

ПОДХОДЯЩО ЗА ДЕЦА: ЕДИНСТВЕНИЯТ И НЕПОВТОРИМ АЙВЪН

През 2013 г. американската писателка Катрин Апългейт получава медал Джон Нюбъри – най-престижната ежегодна американска премия за детска литература. Отличието се присъжда от Асоциацията за библиотечно обслужване на деца (ALSC): това е най-крупната в света организация за поддръжка и подобрение на обществените библиотеки за деца (мрежата на ALSC се състои от над 4200 детски и юношески библиотеки).

Наградата е наречена в чест на английския книгоиздател от XVIII в. Джон Нюръби, публикувал първата книга за деца – Малка хубавка джобна книжка (б.а. - мой превод, в оригинал е A Little Pretty Pocket-Book). В Англия във викторианската епоха са изключително популярни книгите играчки (Toy books): най-ранните книги играчки се състоят от шест богато ръчно илюстрирани страници, сетне се използват релефното гравиране и хромоксилографията (която позволява използването на широк спектър от нюанси и тонове). Най-известните илюстратори на детски книги от викторианската епоха са Уолтър Крейн, Катрин Гринуей и Рандолф Калдекот (в негова чест е наречен медалът Калдекот – ежегодна премия за най-отличителната американска илюстрирана книга за деца (наградата отново се присъжда от Асоциацията за библиотечно обслужване на деца).

Малка хубавка джобна книжка на Нюбъри е била (както подсказва заглавието) джобен размер – такава, че да е удобна за носене, разглеждане и четене. Всъщност разглеждането е главната част: картинките са били водещи, текстът е допълнение към някои изображения. В книжарницата на Нюбъри книжката се е продавала с възглавничка за игли; едната страна на възглавничката била червена, другата – черна, и детето е трябвало да втъкне иглата от червената страна при добро поведение и в черната – при лошо. Това занимание (описано на лист, който се прилагал към Малка хубавка джобна книжка и възглавничката) било нужно, за да възпитава детето не чрез наказание, а чрез игра.

И нататък всички книжки за деца, публикувани от Нюбъри, съдържат все такива занимателни допълнения. Съдържанието задължително трябва да бъде хем увлекателно, хем поучително. Асоциацията за библиотечно обслужване на деца разширява изискванията на викторианския издател: наградата (медалът Нюбъри), присъждана от 1922 г., трябва да отличи творец с изключително писателско майсторство. Е, такъв творец според Асоциацията за 2013 г. е Катрин Апългейт (р. 1956 г.) за романа Единственият и неповторим Айвън. Историята е разказана от името на горилата Айвън, който живее в стъклена клетка в един търговски център. Тук всичко му харесва – яде банани до насита, гледа телевизор, рисува (картини, които сетне продава неговият хазяин)… Айвън дори има приятели – слона Стела и бездомното куче Боб. Ето как Асоциацията обосновава даденото на Апългейт престижно отличие: Историята на горилата Айвън ни разкрива не само неочаквани страни от света на животните, но ни казва неподозирани неща за самите нас, хората.

През 2014 г. филмовата компания Дисни купува правата за романа, ала настъпва хаос (сменят се продуценти, режисьори, участници в главните роли…). Заради пандемичната обстановка едноименният филм не е показан мащабно на световните киноекрани, премиерата е твърде скромна – на 21 август 2020 г. Единственият и неповторим Айвън е излъчен на платформата Дисни +.

Горилата Айвън е озвучен от актьора Сам Рокуел (носител на Оскар за Три билборда извън града, 2017 г.), слона Стела – от Анджелина Джоли, кучето Боб – от Дани де Вито. В ролята на Мак (хазяинът на Айвън) е Браян Кренстън, а Хелън Мирън озвучава белия пудел Сникърс.

Както всяка история за животни (Ласи; Белият Бим, черното ухо; Слонът, моят приятел; Крал Лъв и т.н.) разказът на горилата Айвън е манипулативен, разбира се: и деца, и възрастни са дълбоко трогнати. Съчетанието между анимация и игрално кино според мен тук е много удачна. Налични са всички елементи на традиционния детски/семеен филм: плавно разказана история, ясно изведена поука, сантиментална абракадабра и умерени (в стила на Алф) смешки. Филмът е предназначен за деца над 8-годишна възраст.

Единственият и неповторим Айвън има номинации за Оскар и премията на Британската академия през 2021 г.